Αθλητική Διατροφή

Πρωτεΐνες και αμινοξέα στην διατροφή του αθλητή

Η πρωτεΐνη αποτελεί την βάση για το χτίσιμο των μυών. Τα αμινοξέα αποτελούν τον πρόδρομο της πρωτεΐνης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να καταναλώνονται τροφές όπως κρέας, ψάρι, αυγό, κοτόπουλο, και αυτό γιατί αυτές οι τροφές περιέχουν όλα εκείνα τα αμινοξέα που ο οργανισμός δεν μπορεί να παράξει μόνος του και γι’ αυτό χαρακτηρίζονται πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας.

Σε αυτό το άρθρο λοιπόν, θα δούμε πώς μπορεί ο αθλητής να συνδυάσει τις παραπάνω τροφές για μέγιστη πρόσληψη πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας.

Ας αρχίσουμε αναφέροντας τα πιο γνωστά αμινοξέα:

⦁ Αλανίνη
⦁ Αργινίνη
⦁ Γλουταμινικό οξύ
⦁ Γλουταμίνη
⦁ Ισολευκίνη
⦁ Λευκίνη
⦁ Φαινυλαλανίνη
Εκτός από τα πιο γνωστά όμως υπάρχουν και εκείνα που ο οργανισμός μας δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του και έτσι πρέπει να τα λάβει μέσω της τροφή. Αυτά είναι 9 και είναι τα παρακάτω:
⦁ Ιστιδίνη
⦁ Ισολευκίνη
⦁ Λευκίνη
⦁ Λυσίνη
⦁ Μαιθειονίνη
⦁ Φαινυλαλανίνη
⦁ Θρεονίνη
⦁ Βαλίνη
⦁ Τρυπτοφάνη

Αυτά τα αμινοξέα ο οργανισμός δεν μπορεί να τα παράξει και έτσι η καθημερινή πρόσληψή τους είναι απαραίτητη για το χτίσιμο της μυϊκής ομάδας.

Υπάρχουν και οι πρωτεΐνες που τις συναντάμε στις φυτικές τροφές όπως τα φασόλια, τον αρακά ωστόσο όμως δεν περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τον οργανισμό μας, αλλά αν συνδυαστούν σωστά τότε μας προσφέρουν τα αμινοξέα που χρειαζόμαστε. Τέτοιο παράδειγμα είναι το φακόρυζο, το σταρένιο ψωμί με τα φασόλια αλλά και ο αρακάς από μόνος του όταν είναι σε μεγάλη ποσότητα φεύγει από την κατηγορία του υδατάνθρακα και πάει στην κατηγορία της φυτικής πρωτεΐνης. Ειδικά όταν συνδυαστεί με κόκκινο κρέας ή κοτόπουλο τότε έχουμε συνδυασμό φυτικής και ζωικής πρωτεΐνης πράγμα που σημαίνει αρκετά ικανή ποσότητα αμινοξέων για να καλυφθούν οι ανάγκες του οργανισμού μας.

Τα αμινοξέα εκτός από το χτίσιμο των μυών προσφέρουν και αποκατάσταση των μυών μετά από έντονη άσκηση. Αυτό σημαίνει πως τροφές πλούσιες σε αμινοξέα πρέπει να καταναλώνονται όχι μόνο πριν την άσκηση αλλά και μετά.

Εκτός όμως από ρόλο τους στην μυϊκή ομάδα τα αμινοξέα έχουν και δομικό και λειτουργικό ρόλο για τον οργανισμό μας. Δηλαδή πρακτικά βοηθούν τον οργανισμό μας να συνθέσει τις δικές του πρωτεΐνες όπως την αιμοσφαιρίνη αλλά συνεισφέρουν και σε μεταβολικές δραστηριότητες.

Σαν γενική εικόνα για τις πρωτεΐνες και τα αμινοξέα ο αθλητής θα πρέπει να θυμάται πως ο συνδυασμός φυτικής και ζωικής πρωτεΐνης έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα τόσο για τις επιδόσεις του όσο και γενικά για τον οργανισμό του.

Σχετικά Προϊόντα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *