Αθλητική Διατροφή

Τα λίπη στην διατροφή του αθλητή

image by https://uk.ryderwear.com

Όπως οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες, έτσι και τα λίπη έχουν τον δικό τους ρόλο στην διατροφή ενός αθλητή. Δεν έχουν κυρίαρχη θέση στο αθλητικό διαιτολόγιο ωστόσο έχουν την σημασία τους. Να αναφέρουμε ότι τα ποσοστά λίπους σε έναν αθλητή δρόμου για παράδειγμα, μπορούν να φτάσουν μέχρι και το 5-6%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα λίπη στο αθλητικό διαιτολόγιο είναι σε ποσοστό κάτω του 15%.

Γενικά ένα αθλητικό διαιτολόγιο έχει πολύ περιορισμένα λίπη. Αυτό συμβαίνει γιατί η επίδοση ενός αθλητή συνδέεται άμεσα με το τι τρώει. Έτσι, ενα διαιτολόγιο ισομοιρασμένο σε θρεπτικά συστατικά δίνει αμέσως στον αθλητή ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα.

Για τον λόγο ότι το λίπος στον ανθρώπινο σώμα καίγεται πολύ πιο δύσκολα από ότι ο υδατάνθρακας ή οι πρωτεΐνες πρέπει τα λίπη που προσλαμβάνει ο αθλητής μέσω της διατροφής να προέρχονται από τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας όπως ελαιόλαδο, αβοκάντο, σουσάμι, ταχίνι και ξηρούς καρπούς.

Πρέπει σε καθημερινή βάση να καταναλώνονται τροφές πλούσιες σε ω-3 και ω-6 λιπαρά που τα συναντάμε σε τροφές όπως σολομό, καρύδια, αμύγδαλα, σαρδέλες, γαύρο και σκουμπρί. Τα συγκεκριμένα λιπαρά προστατεύουν από την αρτιριακή πίεση, συμβάλουν στην σωστή λειτουργιά του πεπτικού συστήματος και συμβάλλουν αποτελεσματικά στον περιορισμό της “κακής” χολιστερόλης.

  Παρακάτω θα δούμε έναν ενδεικτικό πίνακα με τις πιο συνηθισμένες τροφές και τα γραμμάρια λίπους που περιέχουν:

⦁ 1 κρόκος αβγού = 5 γραμ. λίπος
⦁ 100 γραμ. κοτόπουλο στήθος = 5 γραμ. λίπος
⦁ 100 γραμ. κοτόπουλο πόδι = 7 γραμ. λίπος
⦁ 100 γραμ. μπακαλιάρος = 2 γραμ. λίπος
⦁ 100 γραμ. τόνος φιλέτο = 1 γραμ. λίπος
⦁ 100 γραμ. δημητριακά = 9 γραμ. λίπος
⦁ 100 γραμ. όσπρια = 3 γραμ. λίπος
⦁ 100 γραμ. μοσχάρι = 10 γραμ. λίπος
⦁ 100 γραμ. μακαρόνια = 2 γραμ. λίπος
⦁ 100 γραμ. ρύζι = 2 γραμ. λίπος
⦁ 100 γραμ. τυρί φέτα = 20 γραμ. λίπος
⦁ 100 γραμ. κασέρι = 40 γραμ. λίπος
⦁ 100 γραμ. ξηροί καρποί = 45 γραμ. λίπος
⦁ 100 γραμ. συκώτι = 17 γραμ. λίπος

Όπως παρατηρείτε υπάρχουν τροφές οι οποίες περιέχουν μικρό ποσοστό λίπους, ωστόσο όμως περιέχουν υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης πράγμα που σημαίνει ότι είναι κατάλληλες για να ενταχθούν σε ένα αθλητικό διαιτολόγιο.

Το συμπέρασμα είναι πως το διαιτολόγιο του αθλητή πρέπει να περιέχει τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων αλλά σε σωστές αναλογίες. Ακόμα και τα λιπαρά έχουν συγκεκριμένο ρόλο και αν καταναλωθούν σωστά αυξάνουν όχι μόνο την απόδοση του αθλητή αλλά και την γενική του υγεία.

image by https://uk.ryderwear.com

Σχετικά Προϊόντα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *