Μη κατηγοριοποιημένο

Φυτικές και ζωικές πηγές πρωτεΐνης

Οι πρωτεΐνες αποτελούν βασικό δομικό συστατικό για ανάπτυξη της μυϊκής μάζας αλλά και την επούλωση μικροτραυματισμών. Παίζουν καθοριστικό ρόλο στην δημιουργία νέου μυϊκού ιστού, την δομική λειτουργεία οργανισμού μας, όπως για παράδειγμα το κολλαγόνο που αποτελεί βασικό συστατικό του δέρματος, οστών, των τενόντων, του μυϊκού συστήματος κ.α.

Επίσης η συμβολή τους στις μεταφορικές λειτουργίες όπως η αιμοσφαιρίνη η οποία μεταφέρει το οξυγόνο από το περιβάλλον στους ιστούς του σώματος.

Ο βαθμός απορρόφησης της πρωτεΐνης από τον οργανισμό μας εξαρτάται από την διατροφική αξία της πηγής από την οποία την προσλαμβάνουμε.

Υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη είναι αυτή που προέρχεται από ζωικές πηγές και αυτό γιατί περιέχει και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα  τα οποία ο οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει από μόνος του. Όσα πιο πολλά απαραίτητα αμινοξέα περιέχει η πηγή τόσο μεγαλύτερης βιολογικής αξίας είναι.

Οι φυτικές πρωτεΐνες χαρακτηρίζονται χαμηλής βιολογικής αξίας γιατί ή περιέχουν λιγότερες ποσότητες βασικών αμινοξέων ή δεν τα περιέχουν όλα.

Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ποικιλία στην πρόσληψη πρωτεΐνης γιατί κάθε πηγή περιέχει διαφορετικό ποσό αμινοξέων, φυτικών ινών αλλά και αζώτου. Στοιχεία τα οποία καθορίζουν σημαντικά τον βαθμό απορρόφησης της πρωτεΐνης από τον οργανισμό μας.

Στους παρακάτω πίνακες θα δείτε την ποσότητα πρωτεΐνης που περιέχεται σε 100γρ προϊόντος από ζωικές και φυτικές πηγές:

 

Ζωικές Πηγές  

Ποσότητα ανά 100γρ

 

1.       Μοσχαρίσια μπριζόλα 31γρ
2.       Στήθος κοτόπουλου 32γρ
3.       Τόνος (κονσέρβα) 23,5γρ
4.       Σολομός (ψητός) 24,2γρ
5.       Αυγά 12,5γρ
6.       Γιαούρτι πλήρες 5,7γρ
7.       Τυρί cottage 12,6γρ

 

 

Φυτικές Πηγές

 

Ποσότητα ανά 100γρ
·         Αρακάς 8,4γρ
·         Φασόλια Kidney Beans 6.9γρ
·         Βρώμη 11,2γρ
·         Αμύγδαλα 21,1γρ
·         Φουντούκια 14,1γρ
·         Κάσιους 18,2γρ
·         Καρύδια Βραζιλίας 14,γρ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *