Αθλητική Διατροφή, Αθλητισμός, Συμπληρώματα

Η σημασία της γλουταμίνης στην αποκατάσταση

Η L-γλουταμίνη είναι ένα μη απαραίτητο αμινοξύ, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να σχηματιστεί από το ανθρώπινο σώμα. Είναι ευρέως διαδεδομένη στις πρωτεΐνες του σώματος και τα ένζυμα. Η L-γλουταμίνη μπορεί να μετατραπεί σε L-γλουταμικό οξύ και αντιστρόφως.

Παίζει καθοριστικό ρόλο σε σε άτομα με έντονη φυσική δραστηριότητα γιατί δίνει ενέργεια, ισορροπεί τα υπόλοιπα αμινοξέα, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλλει στην μυική αποκατάσταση, στην ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου και του εντέρου, μειώνει τις φλεγμονές, προστατεύει από τραυματισμούς. Ο σχηματισμός της L-γλουταμίνης λαμβάνει χώρα με την προσθήκη αμμωνίας στο L-γλουταμικό οξύ. Ως εκ τούτου, η L-γλουταμίνη είναι ιδιαίτερη χρήσιμη στην αποτοξίνωση από αμμωνία.
Η γλουταμίνη μπορεί να φανεί χρήσιμη σε όσους ασκούνται συχνά, καθώς το στρες που παράγεται λόγω της φυσικής δραστηριότητας μειώνει τη συγκέντρωση της γλουταμίνης.

Έχει συμμετοχή περίπου κατά 35% στην παροχή αζώτου ώστε να αναβολίζει το μυικό σύστημα. Διαπερνά τον αιματεγκεφαλικό φραγμό και αφού μετατραπεί σε γλουταμινικό οξύ επαυξάνει τα επίπεδα του GABA, που είναι ο μεγαλύτερος νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου οξύνοντας τις λειτουργίες του. Παρατηρήθηκε επίσης μετά από εξωτερική λήψη γλουταμίνης μειωμένη παραγωγή φλεγμονών. Μελέτες δείχνουν μειωμένη ευπάθεια σε αναπνευστικές ασθένειες έπειτα από κατανάλωση γλουταμίνης για μια εβδομάδα μετά την ολοκλήρωση του Μαραθωνίου.

Καλό είναι να μην προσλαμβάνεται με γεύματα ή όξινους χυμούς, γιατί μειώνεται η δραστικότητά της αλλά να συνδυάζεται με απλούς υδατάνθρακες που ενισχύουν την έκκριση ινσουλίνης.  Η λήψη 6-12g L-γλουταμίνης ημερησίως δεν παρουσιάζει τοξικότητα.

Πηγές: 1. “The Healing Nutrients Within”, E R Braverman & C C Pfeiffer, Keats, 1987.
2. Elia M, Lunn PG. The use of glutamine in the treatment of gastrointestinal disorders in man. Nutrition, 13;7-8:743-747 1997.
3. Keast D, et al. depression of plasma glutamine concentration after exercise stress and its possible influence on the immune system. Med J Aust, 162;1:15-18 1995.                                                                                                                                4. Αθλητισμός και διατροφή, Συμπληρώματα και και Φαρμακοδιέγερση. Μιχάλης Ρ. Τσιλιμιγκάκης

 

https://fitnessnutrition.gr/product/glutamine-300g-gloutamini-goldtouch-nutrition/

https://fitnessnutrition.gr/product/l-glutamass-250g-nanox/

https://fitnessnutrition.gr/product/bcaa-gloutamini-xpress-300-g-scitec-nutrition/

https://fitnessnutrition.gr/product/8043/

https://fitnessnutrition.gr/product/scitec-nutrition-amino-charge-570-gr/

https://fitnessnutrition.gr/product/scitec-nutrition-ami-no-xpress-440-gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *