Αθλητισμός, Συμπληρώματα

Ηλεκτρολύτες-Τι είναι; Ποια η χρήση τους

Οι ηλεκτρολύτες είναι μέταλλα και ιχνοστοιχεία τα οποία συμβάλλουν στην μετάδοση ηλεκτρικών ερεθισμάτων, μεταφορά υγρών,  από και προς τις μυικές ομάδες καθώς και στη σύσπαση και τη χαλάρωση των μυϊκών ινών. Το νάτριο(Na) και το κάλιο(Κ) είναι υπεύθυνα για την μεταφορά του ηλεκτρικού φορτίου ενώ το μαγνήσιο (Mg) και το ασβέστιο (Ca) για τις μυικές συσπάσεις.

Οι απαιτήσεις σε ηλεκτρολύτες ποικίλουν ανάλογα την αθλητική δραστηριότητα, τις περιβαλλοντολογικές συνθήκες καθώς και την φυσική κατάσταση του αθλούμενου.

Ανάλογα με τις συνθήκες άσκησης ο αθλούμενος μπορεί να καταναλώσεις απλούς ηλεκτρολύτες

  • μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο, νάτριο
  • ή  φόρμουλες ηλεκτρολυτών που περιέχουν και κάποια ποσότητα υδατανθράκων (συνήθως δεξτρόζη ή μαλτοδεξτρίνη) για μεγαλύτερη  απορρόφηση και αφομοίωση.

Οι απλοί ηλεκτρολύτες χρησιμοποιούνται συνήθως σε μικρής διάρκειας προπόνηση.

Οι φόρμουλες χρησιμοποιούνται συνήθως σε συνθήκες με αυξημένη εφίδρωση ή όταν το επόμενο γεύμα απέχει αρκετές ώρες. Επίσης χρησιμοποιούνται από αθλητές που η προπόνησή τους ξεπερνάει την 1 ώρα και 30 λεπτά.

Ποια η χρήση τους

  • Ενισχύουν σημαντικά την απορρόφηση νερού κατά την διάρκεια της προπόνησης ή του αγώνα
  • Παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της αντοχής και της απόδοσης

Το Fitness Nutrition σας ενημερώνει ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν υποκαθιστούν την ισορροπημένη διατροφή, τον υγιεινό τρόπο ζωής ή την ιατρική συμβουλή/γνωμάτευση, δεν είναι φάρμακα και δεν προορίζονται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου.

Το Fitness Nutrition καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διασφαλίσει την ακρίβεια και την επιστημονική εγκυρότητα των πληροφοριών που παρέχονται στον ιστότοπο. Σε περίπτωση που διαπιστώσετε οποιαδήποτε απόκλιση ή έχετε κάποια απορία σχετικά με το περιεχόμενο παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *