Αθλητική Διατροφή, Αθλητισμός, Συμπληρώματα

Τι πρωτεΐνη να διαλέξω;

Η πρωτεΐνη αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα συμπληρώματα διατροφής στον αθλητικό κόσμο. Είναι πολύ λογικό, γιατί συμβάλει στην μυική ανάπτυξη, μυική αποκατάσταση, στην αποφυγή τραυματισμό και στην γενικότερη υγεία του αθλητή.

Οι πηγές από τις οποίες προέρχεται παίζουν πολύ σημαντικό στο τελικό αποτέλεσμα που επιθυμεί ο ασκούμενος. Επίσης πολύ σημαντικό παράγοντας για την επίτευξη των στόχων του αθλητή είναι η “καθαρότητα” της πρωτεΐνης και η ποσότητες των αμινοξέων που περιέχει.

Με τον όρο καθαρότητα εννοούμε πόσα γραμμάρια καθαρής πρωτεΐνης αποδίδει το ρόφημα ανά 100 γρ υλικού.

Είναι σαφές ότι ανάλογα με τους στόχους που έχει ο καθένας, χρειάζεται και διαφορετικό μείγμα πρωτεΐνης.

Ένας αθλητής ο οποίος επιθυμεί ταυτόχρονη μυική ανάπτυξη και αύξηση των κιλών του πρέπει να προτιμήσει μια πρωτεΐνη η οποία θα περιέχει και αρκετή ποσότητα υδατανθράκων.  Ένας ο οποίος επιθυμεί την αύξηση της μυικότητάς του χωρίς όμως αύξηση των κιλών του πρέπει να διαλέξει μια πρωτεΐνη η οποία αποδίδει πάνω από 85γρ ανά 100γρ υλικού. Επίσης υπάρχει και η περίπτωση όπου ο ασκούμενος θέλει να διατηρήσει σταθερό το βάρος, χωρίς μεταβολές. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να προτιμηθεί μια ισορροπημένη πρωτεΐνη, δηλαδή, να αποδίδει πάνω από 70γρ πρωτεΐνης ανά 100γρ υλικού και μέχρι 8γρ υδατανθράκων ανά 100γρ υλικού. Σε αυτή την περίπτωση μεγάλη σημασία πρέπει να δοθεί στα συνολικά σάκχαρα που αποδίδει το ρόφημα.

Ας δούμε λίγο και τις πηγές από τις οποίες προέρχεται η πρωτεΐνη.

Η πιο διαδεδομένη είναι ο ορός γάλακτος(whey). Τι είναι;  Είναι ένα παράγωγο προϊόν που προκύπτει από την επεξεργασία του τυριού. Αποτελεί περίπου το 20% της πρωτεΐνης που περιέχεται στο γάλα της αγελάδας, με το άλλο 80% να είναι η καζεΐνη. Ο ορός γάλακτος αποτελεί το υδατοδιαλυτό μέρος του γάλακτος. Τα πιο γνωστά είδη της whey είναι  η whey isolate, whey concetrate, whey hydrolyzed. Η whey isolate είναι η πρωτεΐνη εκείνη της οποίας έχει αφαιρεθεί σχεδόν όλη η λακτόζη και η χοληστερόλη και αποδίδει 90+γρ πρωτεΐνης ανά 100γρ υλικού. Η whey concetrate είναι η πρωτεΐνη εκείνη η οποία κατά την επεξεργασία της φιλτράρεται και ουδετεροποιείται με την προσθήκη κιτρικού οξέος. Αποδίδει από 70 μέχρι 80γρ πρωτεΐνης ανά 100γρ υλικού. Η whey hydrolyzed  είναι η πρωτεΐνη η οποία σε μεγάλο της μέρος είναι εμπλουτισμένη με ένζυμα, τα οποία μειώνουν το μέγεθος των μορίων των πεπτιδίων της και επιταχύνουν δραματικά την απορρόφηση των αμινοξέων.

Πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης είναι και αυτή που προέρχεται από το βοδινό  κρέας, η beef protein. Η πρωτεΐνη βοδινού (beef protein) είναι η σημαντικότερη πηγή πρωτεΐνης για τον άνθρωπο. Περιέχει περίπου 80-85γρ  πρωτεΐνης μοσχαριού ανά 100γρ υλικού, καθόλου ζάχαρη, λακτόζη . H beef protein απορροφάται άμεσα και κρατάει μόνο τα θετικά από το μοσχαρίσιο κρέας και αποβάλλει το υπερβολικό λίπος και τα σάκχαρα.

Υπάρχει και η φυτική προέλευση οποία συνήθως έχει σαν βάση την σόγια. Αποδίδει 75-80γρ πρωτεΐνης στα 100γρ υλικού. Περιέχει συνήθως λίγο μεγαλύτερες ποσότητες σακχάρων από ότι η whey ή η beef. Χρησιμοποιείται κυρίως από άτομα τα οποία έχουν δυσανεξία στην λακτόζη ή είναι χορτοφάγοι.

Επίσης υπάρχει και η πρωτεΐνη από πολλές διαφορετικές πηγές, η complex protein. Συνήθως είναι από 4-5 διαφορετικές πηγές(ορό γάλακτος, κρέας, φυτικές πηγές και περιέχει και καζεΐνη). Χρησιμοποιείται από αθλητές που θέλουν ποικιλία στην διατροφή τους και η προπόνησή τους είναι πολύ απαιτητική.

Σαν συμπέρασμα μπορούμε να πούμε ότι καλό είναι μέσα στην σεζόν ο αθλητής να εναλλάσσει το είδος της πρωτεΐνης που παίρνει για να καλύψει όλες τις διατροφικές του ανάγκες και να πετύχει τους στόχους του.

Στάμκος Βαγγέλης

Ειδικός Εφαρμογών Διαιτητικής

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *