Αθλητική Διατροφή, Διατροφή, Συμπληρώματα

Είδη πρωτεΐνης ορού γάλακτος και ιδιότητές τους

Η πρωτεΐνη είναι από τα πιο διαδεδομένα, αν όχι το πιο διαδεδομένο, συμπλήρωμα συμπλήρωμα διατροφής. Καταναλώνεται ευρέως στον χώρο του bodybuilding αλλά και γενικά στον επαγγελματικό και ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Στις παρακάτω γραμμές θα δούμε τα πιο γνωστά είδη της πρωτεΐνης ορού γάλακτος καθώς και τις διαφορές μεταξύ τους.

Εμείς θα ασχοληθούμε με  πιο γνωστά  είδη ορού γάλακτος(whey):

  1. Πρωτεΐνη υψηλής συμπύκνωσης (whey concetrate)
  2. Πρωτεΐνη υψηλής απομόνωσης (whey isolate)
  3. Πρωτεΐνη υδρολυμένη (whey hydrolasyte)

Πρωτεΐνη υψηλής συμπύκνωσης (whey concetrate): Είναι πρωτεΐνη ορού γάλακτος σε συμπυκνωμένη μορφή. Κρατάει ένα μέρος της λακτόζης (υδατάνθρακας του γάλακτος) και κάποια λιπαρά του γάλακτος. Έχει πλήρες προφίλ αμινοξέων. Είναι πρωτεΐνη γρήγορης απορρόφησης. Αποδίδει 70-75 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια προϊόντος.

Πότε χρησιμοποιείται:  Μετά την προπόνηση και μέσα στην μέρα ανάλογα τους στόχους.

Πρωτεΐνη υψηλής απομόνωσης (whey isolate): 

Whey isolate: Είναι πρωτεΐνη ορού γάλακτος απομονωμένη. Κατά την επεξεργασία της απομακρύνεται ένα μεγάλο μέρος της λακτόζης και των λιπαρών του γάλακτος με αποτέλεσμα να αποδίδει περισσότερα γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια προϊόντος αλλά και λιγότερες θερμίδες. Ιδανική χρήση για μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων. Είναι πρωτεΐνη ταχείας απορρόφησης. Έχει πλήρες προφίλ αμινοξέων. Αποδίδει 83-86 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια προϊόντος.

Πότε χρησιμοποιείται: Μετά την προπόνηση και μέσα στην μέρα ανάλογα τους στόχους.

Πρωτεΐνη υδρολυμένη (whey hydrolasyte): Whey Hydrolasyte: Είναι πρωτεΐνη ορού γάλακτος. Κατά της διάρκεια της επεξεργασίας με υδρόλυση, τα μόρια της πρωτεΐνης διασπόνται σε μικρότερα με αποτέλεσμα την καλύτερη απορρόφηση της. Είναι μια πρωτεΐνη άμεσης απορρόφησης, χαμηλών θερμίδων, χαμηλών υδατανθράκων και λιπαρών, σχεδόν μηδενικών.  Αποδίδει 75-90 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια προϊόντος.

Πότε χρησιμοποιείται: Μετά την προπόνηση και μέσα στην μέρα ανάλογα τους στόχους.

Με βάση τα παραπάνω είναι σαφές πως ο κάθε τύπος πρωτεΐνης ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένες ανάγκες του ασκούμενου με βάση το διατροφικό και προπονητικό του πλάνο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *